Ait Waves – air waves

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Air wavesEtt något ouppmärksammat band ska äntligen få lite uppmärksamhet. Lite – men ändå!  Detta är fina Air waves som för sju år sedan släppte deras 17 låtar långa debutalbum. Sångaren och hjärnan bakom de fina melodierna heter Nicole Schneit och kommer från Brooklyn. 

Det självbetitlade albumet från 2007 går före både podcasts och radio för tillfället. Antydningar till vår i luften kryddas av Air waves och magen berättar att vintern knappast har en chans mot styrkan i denna hänförande kombination. Velvet underground & Nico känns som eventuell inspirationskälla. Sången förtjusande osäker och otrygg, men ändå vågad. Soundet är rostigt och smakar garage. Men är samtidigt melodiskt, dramatiskt och vackert.

Brooklynbandet är överraskande svåra att googla och första albumet är märkligt nog knappt varken särskilt omskrivet eller uppmärksammat. Mer indie-mysiga ”Dungeon dots” (med det härliga omslaget föreställande en riddare med ett litet riddarbarn) som släpptes tre år senare har förvisso nämnts på Pitchfork, men förstnämnda är verkligen värd mer. Låtar som ”Shine on” är fantastiskt soliga, ”Cirkle of gnomes” fartfyllt skräckinjagande, ”Fallen pieces” solkigt sömndruckna och ”Waiting game” söta som melankoliskt, tänkvärt godis.

Med det sagt så är även den andra skivan väldigt, väldigt bra. Favoritlåten är helt ärligt ”Radio”, från just den. Och ”Force fed” är jäkligt bra! Och underbara ”Lightning”. Okej, ”Humdrum” måste nämnas med. Ja, ni hör ju. Rena guldgruvan det här bandet. Men börja ändå i 2007, om ni vill behålla hedern.

LYSSNA

Kommentera