Musiken har betydelse

Meningsfull musikMin far sa i barndomen till mig: ”tänk om alla tyckte likadant om allt. Hur skulle världen då se ut?” Han syftade på leverpastej, när någon påpekade att det var äckligt.

När jag däremot lyssnade på musik, lät det annorlunda. ”Nu är det någon som har ont i magen igen!” Oavsett vilka kommentarer som följde från min mun var han övertygad om att det jag lyssnade på var skit, konstigt, annorlunda. Han verklighetsperspektiv var med andra ord rätt ambivalent.

Musiken har i många sammanhang symboliserat avståndstagande. På de mest diffusa sätt har den representerat känslor, som förflyttar sinnet från den tillvaro som lyssnaren befinner sig i, till något annat. De stämningar som råder i allmänhet känns lite för naiva, alldeles för lättsinniga. Musiken kan låta en närma sig känslor annars tabubelagda. Känslor av någon slags lycklig olycka eller melankoli.

Vi ställer oss ibland frågorna; vad är det här? Vad är livet? Vad är meningen? Vi stirrar ut genom fönstret och tillvaron erbjuder inget annat än en vardag, som repeterar sig. Upp på morgonen. Ät frukost. Läs tidningen. Gå till jobbet. Kom hem trött och sliten. Ät middag. Se på TV. Läs bok. Sov. Repetera! Tennis:

My better self still knows
That meaning comes and goes
What is it made?
I do not know
But meaning comes and it goes

Vardagen ter sig ibland meningsfull, ibland meningslös. Lugnet i vardagslunken är skön. Men det kan också upplevas som sömnigt, anspråkslöst. Vad livet har för betydelse, är det väl ingen som vet. Men jag tror att man skapar betydelse på egen hand. I varierad utsträckning.

Män driver i grupp omkring på krogen, juckar i berusningen mot kvinnors rumpor. Ibland möts det med smicker. Ett slafsigt hångel på ett dansgolv. De spelar country-house-versionen av ”Life is life”.

La la la la la!

Life
Life is life

When we all give the power
We all give the best
Every Minute of an hour
Don’t think about a rest
When you all get the power
You all get the best

Vad berättar musiken för oss? Några finner en sorts gemensam glädje i dessa återkommande låtar de råkar känna igen utan att ha ansträngt sig. Låtar som presenteras genom media, åter och åter igen, tills människor tvingas ha en relation till dem. Oreflekterat kanske lyssnarna anser att de tycker om låtarna. Som att det är ett aktivt val. Och en kommersiell metod lyckas därmed: folket är för slött för att orka värja sig. De ser heller inte någon anledning till att göra det. Låten har nämligen redan betydelse för deras liv. Nostalgi. Association. Istället för att skapa egna associationer, egna personliga relationer, tar de vad de får. Vad de tilldelas. Det är enkelt och kräver ingen ansträngning. Och de rår ju inte för vad de känner.

Likt tillvarons normer och strukturer låter vi intaget vara vad det redan är. Jag känner att jag är man. Och jag vet ju vad manlighet är. Män ÄR ju som de är. Kåta, glada i spriten och gillar sport. Låt oss bara vara män. Sexistisk reklam är ju inte så konstigt. Sex säljer ju. Jag känner mig kåt när jag ser reklamen; de har lyckats.

Eller: jag gillar ju den här låten, låt mig då för fan få göra det. Men betydelsen är, även inom populärkulturen, större än så. En spontan känsla betyder inte automatiskt att känslan är rätt. Den sortens inställning leder till att marknaden minimeras till några få artister, aktörer och skivbolag som äger makten. Genom att styra försäljningen via uppgörelser och kontrakt beslutar dessa aktörer vad du ska tycka om och associera ditt liv med. Du har med andra ord mycket begränsad makt över ditt liv. Man kan köpa sig till allt – att hamna i dina öron som ett exempel. Den lilla makt du faktiskt har, kan du dock lägga på att undersöka vad som finns på sidan av.

Testa hur olika former av populärkultur får dig att känna. Insup inte första bästa som du möts av i en reklam, eller framförallt på radion. Naiviteten med att följa normen alltför lättsamt, leder till en likgiltig värld, med begränsat utrymme till valmöjligheter och nyanser. Livet blir platt, grått och trist. Se variationer som möjligheter – inte som något svårt. Att bryta mot normer är förvisso inte enkelt, men å andra sidan mycket värdefullt.

Känslor finns hos människor för att de hör dit. Vissa lätta och andra svåra. Jag förespråkar kanske inte ett samhälle av deprimerade människor, men åtminstone vakna sådana. Genom musiken öppnas en dörr till en annan värld. Vi har ett stort känsloregister, och detta bör vi inte blunda för. Höj blicken och se helheten. Genom att också bekanta sig med ens mörker, tror jag att man blir lyckligare – samtidigt som variationen har sin plats i tillvaron. Normer bryts och världen gynnas.