”Vissa måsar måste chilla tänker jag på vägen hem. ”

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

f44c0008287211e38a171231391050c1_6För några veckor sedan kom Vit Päls ut med ett nytt album, ”Ägd”.

Vit Päls med Carl Johan Lundgren i spetsen spelar svensk pop med ett naivt stuk. Just det naiva visar sig i texterna som har en banal ton och alltjämt beskriver vardagsbestyr: ”Du ringer, och vi hänger, fixar käk, så en kaffe på det.” (”Sexuella frigörelser”) Att alla toner inte heller är helt perfekta bidrar till det lekfulla uttrycket. Jag blir förvånansvärt berörd av den här speciella stilen. Framförallt texterna är geniala och beskriver stunder i livet som jag upplever inte har hörts uttryckas på samma sätt tidigare. Till exempel blev låtar från första skivan ”Det har varit ett sjukt år” nästintill livsviktiga för mig under en period när jag satt hopplöst hjärtkrossad i ett studentrum i Uppsala. Såhär i efterhand tycker jag det är fantastiskt att låtar med titlar som ”Hon har lagt en lime i en vattenpöl” kunde få mig att bli glad igen. Här krävdes inget nergrottande i komma över- klassiker likt ”All by myself” utan endast lättillgänglig svensk naiv pop. Flest gånger (så att lastFM statistiken aldrig riktigt hämtade sig) lyssnade jag på spåret ”Vad vill du ha min vän?” Och höll mig fast i textraderna:

”och vi två som skrattade åt och sa att kärlek så som vår aldrig kommer till något kval, vi lät den växa lika ymnig som en buske tills den såg för jävlig ut, något varken du eller jag ville kännas vid. Ingenting gör mig ingenting fast jag tänker på dig hela tiden, på den tid när du var min och jag var din.”

Nog om tidigare album, även om samma anda återses på efterkommande skivor. På ”Ägd” finns texter som både får mig att fånle och bli fundersam. Hade jag haft en egen blogg hade jag låtit varenda textrad fått figurera som inläggsrubriker. Musiken känns glädjefull samtidigt som den blandas upp med livets allvarligaste allvar. Det finns låtar som jag inte tycker om, till exempel ”Kärlek och cash”, vilken inte gillas på grund av högst personliga svårigheter för saxofon. Oftast väger texterna upp alltihop ändå. Bäst är ”Ägd”, ”Bättre hemma” och ”Livet är underbart”. Dessutom får albumomslaget 5 AK i betyg.

Kommentera