Populaermusik blir jämställt

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Det kommer kanske inte som en överraskning. Men inför årets svenska musikfestivaler var 88% av musikbokarna män. Andelen kvinnliga artister på förra årets svenska festivaler var 79%. 89% av de akter som var bokade till årets Peace & love-festival var kvinnor. Andelen kvinnor är på flera håll så liten att jag får ont i magen. Detta visar föreningen Jämställd festival (klicka in er på facebook-sidan och gilla) i videon ovan. Och de gör det tillsammans med några av Sveriges vettigaste artister, som Jens lekman och systrarna Kronlöf. Alla kräver tillsammans en jämställd festivalscen. Ett av de vanligaste motargumenten är som Bianca Kronlöf citerar: ”Alltså vi bokar efter kvalité, inte efter kön”. Vilket naturligtvis är skitsnack. Världen har överflöd av fantastiska kvinnliga artister. Systern Tiffany rappar fram att vi måste bojkotta dessa skeva tillställningar och istället satsa på jämställda sådana. Popaganda är en av få festivaler som har en helt jämställd line-up. Vill du stödja detta initiativ- köp då en biljett.

Vi kommer att besöka Popaganda, men det räcker inte riktigt för oss på Populaermusik. Vi vill också på vårt sätt visa att musikalisk kvalité inte på något sätt betyder manlighet. Från och med nu ska Populaermusik bli helt jämställt i sin framställning. För att hjälpa festivalerna att bli mer jämställda, måste också journalistiken bli det.

populaermusik blir jämställt

Kommentera