Hultsfred 2013 – Mew (var tog magin vägen?)

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

frenger

Regnet föll hårt. Vi var nyanlända. Huvor och regnjackor. Några snabba öl innan kalaset började. Ciggen slocknar i kontakt med stora droppar. På håll hör vi att den första konserten på största scenen börjar. Om det var Special eller Apocalopso vi noterade där i början. Kanske. Hur som helst så lunkade vi dit. Vi och några andra tappra så att säga. Felen börjar redan här. Man hör på håll att herr Bjerres röst brister- som den alltid gör. Och det har jag länge accepterat, det är väl okej. Hans röst håller inte för deras låtar live. Magin skapas på annat sätt, har jag alltid tänkt. Men regn. Och dessutom en värdelös tid för ett band som oftast lever mycket på ljussättning och fantasifulla bakgrundsvideos. Nu: ingetdera. I övrigt så är ju bandet trist. Väldigt stela och stillastående lunkar de omkring i extremt fula byxor med fickor strax ovanför knäna, mjuka scarfs eller någon slags mysig hårdrocks-stil. Och en klick gul regnjacka som drog upp stämningen lite.

Så deras setlist. Tre låtar från den skivan. Tre låtar från den skivan. Sen tre låtar från den skivan. Och så avslutar vi med Comforting sounds som vi gör exakt varenda konsert. Och just ja, vi spelar typ inga låtar från senaste skivan. Om dem nu väljer att blicka bakåt- gör det med stil. Spela för fan Behind the drapes eller Eight flew over, One was destroyed. Men något positivt kanske. Att få höra 156 är alltid underbart. Och Am i Wry? No naturligtvis. Men nä, det här var väldigt ogenomtänkt och tråkigt och platt. Och inte hjälpte det detta band, som faktiskt helt enkelt är på väg utför, att spela dagtid på en alldeles för stor scen. Vem lyssnar på dem idag? Väldigt luddigt. De var magiska för mig en gång i tiden, och jag kan än idag tänka att Frengers är en av de viktigaste plattorna i mitt liv. Men alltså, det här går inte. Det är nog slut nu.

2 reaktion på “Hultsfred 2013 – Mew (var tog magin vägen?)

 1. Vadå helt enkelt på väg utför? Det var det dummaste jag någonsin har hört. ”Vem lyssnar på dem idag?” Ja, det är nog rätt många som lyssnar på dom idag, som det alltid har gjorts. Bara för att Frenger är din favoritskiva behöver det inte betyda att det är allas favoritskiva. Och det är väl bra att dom spelar gammalt eftersom de har turat frekvent med det senaste albumet sen det släpptes. Skönt med lite omväxling liksom. Och FYI så släpper Mew snart ett nytt album. Men det är säkert dåligt, de är ju trots allt på väg utför.

  • Hej!

   Tack för din kommentar. Min känsla är att dem inte är på väg att etableras ytterligare- snarare att deras storhetstid är förbi. Det jag skriver är naturligtvis mina subjektiva åsikter, upplevelser och tankar. Jag påstod aldrig att Frengers är allas favoritskiva. Jag talar förstår inte för alla. Och jag kritiserade dem inte för att de spelade gamla låtar, utan för att jag upplevde att deras setlist var väldigt fantasilös. Och ang ”Vem lyssnar på dem idag?”: kanske var lite oklar där. Främst känner jag att deras genre är svår och lite oklar i dagens populärkulturella kontext. Jag har dock själv en gång älskat den, och kan fortfarande det ibland. Men jag är helt enkelt lite fundersam över hos vilka människor de går hem idag.

   Mm, jag har förstått att de ska släppa nytt. Ska bli intressant att höra! Dock lär jag inte prioritera Mew live, särskilt inte dagtid, i regn, på en alldeles för stor scen.

   Mvh Mårten

Kommentera