Urban musik

Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Kan man säga att det finns urban musik? Människor har format staden och staden formar i sin tur människor, och därigenom även de musikaliska uttryck som människor skapar. Hur låter då det urbana? Vad är urban musik? I filmer som Lost in translation och Drive får man en tolkning. När Bill Murray åker taxi genom den enorma staden Tokyo i inledningen av Lost in translation spelas drömsk och ”ofattbar” musik. Musiken ger en storslagen känsla, som föder frågor, funderingar (i varje fall enligt min subjektiva tolkning). Individer sitter fast i stadens strukturer/system och tvingas in i ett beroende av den. Tunnelbanesystem måste fungera, lampor måste lysa. Individen färdas genom staden och räknar med att det fungerar, det finns där. Stadens rum, individens ensamhet i massan, uttrycks kanske i musiken?

På jakt efter filmen Drives soundtrack hittade jag Servaas Vehmeijers (ja, vem fan är det?) egengjorda spellista som kan sägas vara en slags utökad version av filmens soundtrack. Det är i varje fall en ruskigt bra spellista som naturligtvis innefattar låtar från filmen, men även godbitar från artister såsom Washed out, Class actress, New order, Kraftwerk och Com Truise. Jag tycker att spellistan på ett tydligt sätt återspeglar den urbana ljudbild som jag menar är ett uttryck som kommer sig av stadens rumsbildning och många individers urbana livsstil. Klicka på bilden nedan och lägg till listan och sätt dig i en taxi i Tokyo eller kör en sväng i en snabb bil genom stadens svarta, men ändock upplysta, gator.

Kommentera